torsdag 9 september 2010

Norge Tisdag 24/8

Gårdagens djupmete gav mersmak. Vi har sparat agn på is i kylväskan så ingen tid behöver läggas på det innan. Vi sticker ca 10 km inåt fjorden till de djupaste delarna, över 500 meter enligt sjökortet.

Vi ska inte ner så djupt men vill åt sluttningarna ner mot de stora djupen.

Drifterna går bra, det kan vara jättesvårt att få till riktning och hastighet som man vill men vi hade tur idag. I en ökande blåst fick vi söka oss mot ena sidan där det var något mindre vind och sjögång.

Sällan ligger vi nära varann med båtarna, kommunikationen sköts via jaktradio och vi rapporterar fortlöpande hur fisket går etc. Anrop kommer att Tomas fått en Uer, lite mindre Långor och nån Lubb har också fått åka hissen upp.

I vår båt kommer också en o annan firre upp, Peter tar en Sandskädda! ingen djupfisk direkt.

Tacklen för dagen är flapper, alltså en hel liten Sej eller Makrill med ena filén lösgjord från stjärten och fram. Den fladdrar och doftar smasken och betets storlek hindrar de minsta från nappa. För den som inte provat kan jag upplysa om att veva upp tacklet från 250-300 meters djup innebär ca 10-15 minuters intensivt vevande. För att nå de djupen har man 400-600 gram sänke och kanske 400-500 meter lina ute. Är det då en Långa eller Lubb på kilot hinner man komma med många svordomar som skulle få örona att skrumpna till o med på Johnny Storfan...

Benny får några moppeslangar och sen ett bautanapp på ungefär 150 meters djup. Känner att det är riktigt fin fisk på G. Är ju inte så rutinerad på havsfiske så arten vågar jag inte ens gissa i detta läget.


Efter en lång kamp, det handlar inte om några direkta rusningar utan mer korta men obevekliga utdrag av några meter lina och märkliga ryck o skakningar, kommer en hemskelånga uppfarande från djupet.

127cm, 13700gram!




Speciellt på Långa o Lubb som hämtas från stora djup trycks simblåsa och mage ut i munnen på fisken vilket gör att sista 10 metrarna kommer de väldigt snabbt upp och ligger sen på ytan. De lever fortfarande och kan sprattla o rulla ordentligt men kan ej simma ner igen. Dessa fiskar går självfallet inte att returnera, ytterligare en anledning att man inte vill ha minisar.


De konstiga rycken visar sig senare vara typiskt för Långa, de rullar in sig i linan om de är stora nog att orka. Klicka på bilderna så de förstoras så syns tydliga ränder på Långorna, det är märken efter linan. Ett långa/lubbtackel har med fördel en 2-meters nylontafs nederst. 0,8-1,2mm diameter.


När vi strax därpå kör mot hamnen växer sig vågorna större, vi låg ju i någorlunda lä men nu kom vi ut i stor sjö. Som tur vad hade vi vågor och vind i ryggen så det gick ganska bra att surfa hemåt.

Håll i hatten



Vinden ökade alltmer under eftermiddagen och omöjligjorde fortsatt fiske så vi åkte till affären istället. Detta blev enda inställda passet på 8 dagar, tur var ordet sa Bill, skicklig reseledare sa Bull.


Stora djup, stora grejer. Dan med fet rulle.


Tomas pumpar

2 kommentarer:

  1. Peka finger mot fotografen Benny...
    Inte snällt.

    SvaraRadera
  2. Vänta till jag bloggat om sista dagen så ska du få se att han förtjänat ett finger.
    Nu var det ju oavsiktligt men i alla fall.

    SvaraRadera