tisdag 10 maj 2011

Meka Linder 400 2.3

Fy faen, ibland är jag så smart så man kan bli alldeles tårögd! Ett ständigt problem är syrepumpen till mörthinken. Både när man är skaffar dem, i mitt fall oftast mete med toppknutet, och när man ska använda dem att meta gös eller gädda på. Speciellt på sommaren är det svårt att behålla mörten pigg nån längre stund.

Isklampar i vattnet hjälper möjligen något vissa årstider men är en björntjänst när det är som varmast, när mörten kommer från kalla hinken till varma sjön blir de helt chockade och dör snabbt.

Isolerad mörthink, typ kylväska med lagom svalt vatten och plenty syre är det som gäller. På första bilden nedan syns min golgatavandring i syrepumpens land.

Första från vänster en Rapala 1,5 voltspump. Det låga volttalet ger en medioker effekt som inte orkar driva fram luften på ett bra sätt, är hinken för djup kommer ingen luft när batterierna börjar mattas. Bara friktionen i pumpsustemet tar bort en del effekt som skulle gått till att pumpa luft. Alltså; Kass.

Tvåan är en kombi 1,5 och 12 volt. Utmärkt i teorin men håller ej kvalitén. Slutade funka efter några gånger, utsliten. Lagad och trasig igen några gånger. Alltså; Kass.

Tredje pumpen är en ombyggd Rapala 1,5:a, samma som ettan. Åtta paralellkopplade NiMh-accar driver det hela. Såna accar är ju endast på 1,2 volt, dvs ännu sämre är original. Den pumpar lite luft men jävligt länge kan man sammanfatta det hela med. Alltså; Kass.

Så till de följande bilderna.
En 220 voltspump är ju både billigare och hållbarare och pumpar särdeles bra. Problemet är att förlängningssladden blir så lång  ;-)

Det var då som snilleblixten slog ner i skallen! En inverter! Alltså en manick som omvandlar likström till växelström. Leta, leta... dyra grejer... men så till sist hittade jag denna. 12v-220 volt. Klarar 80watt kontinuerligt. En pump är på ca 3,5w.

Ja, ja, jag vet 220v i en alubåt kräver att man är noga med var man monterar grejerna, men va fan, lite ström har väl ingen dött av?

Testkörningen visar att det går galant, den är kopplad via relä över en av knapparna på panelen, ligger alltså inte med spänning på när den inte används.
Ett litet aber, som vi säger hemma i tyskland, pumpen går lite ojämnt när den är kopplad till invertern, det gör den inte när den körs på vanligt nät. Misstänker att det är den modifierade fyrkantvågen som spökar...får se om pumpen håller för det. En inverter med äkta sinusvåg kostar skjortan.


De tre gamla



Inverter och 220v syrepump



På plats. Nätsladden dras in en tät genomföring när den ska användas in, annars är den bortkopplad.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar