söndag 8 september 2013

Lite vertikalfiske som omväxling. Och lite gny.

Har ett årskort i närmsta gössjön men inte varit där en enda gång hitills i år...
Men i lördags var det dags. Peter och jag tog Lindern och en liten påse frusen Mört och gav oss av. De vanliga jiggarna var ju också med förstås.

För endast tre-fyra år sedan var man ganska ensam att jiggfiska på denna sjö, de flesta trollade och metade med Mört. Nu kryssar prickskyttar över hela sjön, den ena med fler ekolod och utriggarspröt än den andre. Är absolut inte mot utveckling av fisket, men en del grejer man ser får mig att undra vart vi är på väg...

Mest betänksam är jag för att de som sätter de lokala reglerna i sjöarna är så dåligt insatta i sportfisket, och verkar ha en fallenhet att drabbas av panik när de hör att det fångas mycket fisk på en eller annan metod. Exempelvis har vi i flera sjöar häromkring förbud mot djupriggar och paravaner, med en mycket vag motivering om att skydda befintliga stammar av ädelfisk, vars största predator är den Gädda som egentligen är målet vid fiske med riggar o paravaner i dessa sjöar. Ädelfiskarna finns ofta ytterst sparsamt och det är sällan man hör att någon fått nån. Men skyddas från överfiske måste de...

Skulle inte bli förvånad om det snart blir lokala förbud mot ekolod eller vertikalfiske eller bådadera. Jag är väldigt kluven i denna sak, känns inte riktigt rimligt att man regelbundet, på en dag, kan plocka över 25 Gösar i skaplig storlek, ofta med toppar kring 5 kg eller mer. C&R, javisst, de flesta som fiskar med dessa metoder praktiserar nog det för det mesta. Men långt ifrån alla.

Som sagt, mycket kluven i frågan och försöker undvika att hamna i "Surt sa räven" -facket, jag får fisk så jag är nöjd, det är inte det det handlar om. Mer om frihet att kunna fiska utan överdrivna regler. Man har ju hört om hur det är i en del andra länder och är det sanning i det känns det inte som det är dit man vill komma?

Nåväl. Hur gick fisket nu då? Fyra Gösar, två 55:or och två kring 30-35 plus fyra Abborrar var facit.
Alla retur :-)

En 55:a på Vectra.
Borre på jigg.
Är runt 30cm, men om man håller fram den ordentligt...

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar