lördag 31 maj 2014

Artfiske i Gullmarn.

Trots mycket arbete och altanbygge ruckar man inte på Kristiflygarsafarin! Icke då. Vi saknar några arter i havet som stått på önskelistan länge, främst Paddtorsk och för min del Sjökock.

Juste Gyltafiske sitter ju heller aldrig fel. Alltså blev det Gullmarsfjorden i år. Min kära moder bor i Grebbestad och gäststugan där blev en bra utgångsbas. Anlände torsdag em och efter urpackning var det på med stövlar o fram med grepen.
Gräva sandmask.

Det var inga bra stränder för detta kunde vi snart konstatera, men på ett ställe fann vi grandiosa borstmaskar. Och det är ju inte sämre. På nån timme grävde vi upp 50-100 fetingar. Jag höll på att skriva "plocka", men de här goingarna plockar man inte så lätt, det är gräva i gyttjesand som gäller. Phu!

Vi chansade på nattförvaringen och lade dem i en halvliter fuktig planteringsjord i den svala källaren. Med spänning kollade vi humöret på dem dagen efter och kunde till vår glädje se att de var väldigt pigga o fräscha. Under fisket hade vi dem i matkylväskan för att de inte skulle bli för varma.


Revelj vid 06.00 på fredagen och iväg de 5 milen till fjorden. Efter nån mil motorväg piper bilen till, låg soppanivå.
-Visst i fan! Vi skulle ju tankat i Tanum...

Eftersom den kära Outlandern dricker bensin i ungefär samma omfattning som en kalv dricker mjölk kommer man inte särdeles långt efter pipet...Stresshormonhalten upp mot rött m.a.o.
Men 20 svettiga minuter senare rullar vi in på tappen i Dingle. Pust.


Fredagen blev vi stekta av solen. Bleke på morgonen och vita gäss på eftermiddagen. Omväxling.
Om vädret var bra, var fisket sämre. Vi slet som bara den men med klent resultat. Ett antal Sandisar, ett par småtorskar och lite annat smått. Inga Gyltor och ingen Paddtorsk. Artsammanställning kommer på slutet sen.


Lördagen startade likaledes med bleke men med regn istället för sol. Det tog sig under dagen både med vind o sol. Det är inte kul när det blåser för hårt, men noll-drift gör mig nipprig...

Våra 5-6 första fiskar för dagen blev Rötsimpor. Vi försökte verkligen fiska på olika ställen där man borde kunde få Paddis och Gylta, men det var lögn.

Mot slutet fann vi en fin vik, och när så vinden kom igång, kom också fisket. Ett femtontal plattisar av tre arter med en fin Skrubba till Dan som toppfisk.

Nu är man hemma i småland igen, färglagd som ett upponervänt bullflöte. Röd i trynet och vit från ögonbryna o uppåt. Skitsnyggt, högsta mode bland halvgamla lantisar, faktiskt...
//Benny8 st Arter: Glyskolja, Rödspätta, Rötsimpa, Sandskädda, Skrubba, Skärsnultra, Stensnultra och Torsk.


Goda med ostsmörgås kan vi meddela.Jäkla bra båt, Örnviken. Rymlig o stadig.Bleke på förmiddagen.


Dan sliter upp en lång sladd och tar "ledningen", he, he..
Benny kontrar med ett rejält rep. Hjälpte dock föga.
Dan avslutar nämligen med en lång lina av finaste nylon.
En del plattisar var endast handflatestora. Rödspätta.
Ilsk Ulk. (Rötsimpa)
Fin Skrubba, 38 cm, 700 gr.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar