måndag 7 april 2014

Hur man omvandlar ett tjog Mört till tio meter Gädda...

Uppmuntrade av resultaten från de senaste gäddmeteturerna gav vi oss av på ytterligare en metetur. Oss i det här fallet betyder Mats B och Benny B.

Mats hade uppdraget att åka till sumpen o hämta fräscha mödisar.
-Hur många ska jag ta?
-Tja, ta ett tjog du, man vet ju aldrig.
-Ha, ha, ha...

Väl på plats sade jag att jag var beredd att lägga en dryg halvtimme på att leta betesfisk om det skulle behövas. Det tog nog trekvart innan vi åter konstaterat att de inte står att finna när man väl letar efter dem. Märkligt.

Lade ut en markör på en skarp kant, körde upp i vind och droppade två draggar, en i var ände av båten. Vi får väl lägga oss här och se om det kommer några betesfiskar eller hungriga Gäddor.

Tror inte det tog tio minuter innan första flötet dök. En fining på 95 cm till Benny. Tackar!

Sen var det full rulle i drygt två timmar. Vi tog 12, säger tolv, gäddor på två man från en ankring!  Jag missade dessutom två hugg, hade bautamört på för litet tackel. Eftersom man inte vill ge Gäddorna nån "långtnerihalsenupplevelse" kan man inte vänta för länge innan mothugg. Visst, man tappar en o annan, men vadå, de finns ju kvar därnere...

Vid ett till fälle fick jag ett dubbel hugg, då det med ett par sekunders mellanrum högg på båda mina mörtar. Flötena låg tre meter från varann.

Alla returer utom en "blödare" som gick till en arbetskamrat till Mats. Den var 77 cm o vägde 3300 gram.


Gäddornas längder som följer, i kronologisk ordning/person:

Benny  95  89  77  81  88  84  81
Mats    93  99  88  75  82

PS. Av tjoget mörtar följde ingen med hem, alla var slut. //Benny
Landning av första.
Sådan såg den ut. 95 cm.
Sedär, en Gädda.
En av Mats´s.
Drillmeister.
Lika bra att ta dem i par när man ändå är ute?
99 cm. Ett stort huvud o resten mer som en ål. 
En returnerad Gädda sprintar mot säkrare mark.

Mats är Ydres McGwyer. Han har många egna lösningar på problem. Ett exempel är när han fixerade bromsoken på den gamla Mercan med buntband...
Vad detta är tänkt att användas till vet endast Mats själv, om ens han...
Det är alltså en bred pensel på ett 5 meters metspö. Kanske han tänkte försöka måla en förbiflygande kråka eller nåt?1 kommentar:

  1. Mats låter meddela att uppfinningen kom till under en fotbollsmatch på TV, bilden var dålig pga snö på parabolen. Bättre tomtar på loftet än snö på parabolen?

    SvaraRadera