lördag 26 april 2014

Ett inlägg, fyra turer.

Måste erkänna att jag faktiskt fiskat lite utan att blogga. Här kommer en resumé.




Yngste sonen och jag var på sjön vi kallar "Döa Havet". Inte ett napp.
Han ser ju glad ut ändå...








Veckan efter var Peter o jag och fiskade Gös. Ett par nafs o en Gäddsnipa.

Peter ser ju också rätt glad ut faktiskt...










Igår var Asmin o jag på Spiksjön och jiggade Gädda. Jag lovade Asmin att skriva att han slog mig med 7-4.

Asmin med en riktig best.



Ganska fint hull på denna.








Slutligen var jag ensam en tur på Döa Havet ikväll, metade Gädda i solsken och bleke. Men jag tappade en o fick en, så de var där i alla fall. Pimplade upp en handfull Abborrar medans jag ändå var i farten, men de var små.
Kolla in flötets spegelbil i vattnet!



Runt tre kilo kanske?





.

lördag 19 april 2014

Pain in the ass since I been screewing all day...

Inte så illa som det låter dock, se bild. Nästan 1000 trallskruv idragna idag. Stod mestadels dubbelvikt och skruvade (ena knät gillar inte att jag ligger på det), upptäckte istället då att röven sitter fast i lårmusklerna och de verkade vara aningens korta för ändamålet...

Men de blev i alla fall en grogg på verandan när det var klart, så kallad groggveranda alltså...hrmm...//Benny





Tur att man får hjälp med jobbet...




.

onsdag 9 april 2014

Gäddfiske i Blekinge.

Denna tisdag började med ösregn och åska. Inte så bra med tanke på kvällens planerade övning, fiska Gädda i skärgården utanför Ronneby. Dock så ordnade det sig framåt dan, och när vi vät var på sjön önskade man sig lite mindre sol stundtals.

Åkte med två kollegor, varav den ene, Patrik M har en båt utmärkt för ändamålet. Han och Tomas M brukar fiska Gädda med fluga i området och känner följaktligen till många fina ställen. Ett sånt tillfälle får man inte missa, eller hur?

Antingen har Patrik ett jädra minne för var stenarna ligger, eller så är han väldigt modig. Hade jag kört min båt i dessa vatten hade jag nog inte varit iland än.

Blev något snopen när Patrik stannar på knädjupt vatten och säger att här är ett bra ställe. Jag trodde att han lagt sig på ett grund och att vi skulle fiska ut över kanten, men icke så. Här nere går tydligen Gäddorna på torra land...

Hade förstås endast plockat med jiggar, jerk och drag för i mina ögon mer normalt Gäddfiske. Hmmm, det blir att sätta på ett rent ytbete, tog en hemgjord cigarr och dyngade iväg i medvinden. Efter tio meter smackar det till och en Gädda av obestämbar storlek gör ett misslyckat utfall mot mitt bete.

Går sen igenom större delen av beten, understigande halvkilot i boxen. Fick på cigarren, Zalt och en Rapala jerk. Vi hade en del hugg som vi missade, det var rätt svårt att hålla den rätta kontakten med betena i blåsten.

Vi provar olika vikar med blandat resultat. Det är mycket inblåst sjögräs närmast stranden, men å andra sidan verkar det vara där fisken står. På drygt två timmars fiske tar vi sex Gäddor. Största 85 cm. Riktigt roligt att få prova nytt ställe, ny typ av fiske och nya fiskekamrater. Detta har vi inte gjort för sista gången?

Under perfekta förhållanden har området helt klart potential, oavsett åt vilket håll man vänder sig ser man en ny lovande plats...
För att inte tala om hur vackert det är med alla öar med enebuskar o vindpinade ekar. Häftigt! //Benny



Klart för start.




Par i snipor.





Patrik med dagens fetaste. 85 cm.





Lurad av en Zalt papegoj.





80 cm, full med iglar. Grann annars.




.

måndag 7 april 2014

Hur man omvandlar ett tjog Mört till tio meter Gädda...

Uppmuntrade av resultaten från de senaste gäddmeteturerna gav vi oss av på ytterligare en metetur. Oss i det här fallet betyder Mats B och Benny B.

Mats hade uppdraget att åka till sumpen o hämta fräscha mödisar.
-Hur många ska jag ta?
-Tja, ta ett tjog du, man vet ju aldrig.
-Ha, ha, ha...

Väl på plats sade jag att jag var beredd att lägga en dryg halvtimme på att leta betesfisk om det skulle behövas. Det tog nog trekvart innan vi åter konstaterat att de inte står att finna när man väl letar efter dem. Märkligt.

Lade ut en markör på en skarp kant, körde upp i vind och droppade två draggar, en i var ände av båten. Vi får väl lägga oss här och se om det kommer några betesfiskar eller hungriga Gäddor.

Tror inte det tog tio minuter innan första flötet dök. En fining på 95 cm till Benny. Tackar!

Sen var det full rulle i drygt två timmar. Vi tog 12, säger tolv, gäddor på två man från en ankring!  Jag missade dessutom två hugg, hade bautamört på för litet tackel. Eftersom man inte vill ge Gäddorna nån "långtnerihalsenupplevelse" kan man inte vänta för länge innan mothugg. Visst, man tappar en o annan, men vadå, de finns ju kvar därnere...

Vid ett till fälle fick jag ett dubbel hugg, då det med ett par sekunders mellanrum högg på båda mina mörtar. Flötena låg tre meter från varann.

Alla returer utom en "blödare" som gick till en arbetskamrat till Mats. Den var 77 cm o vägde 3300 gram.


Gäddornas längder som följer, i kronologisk ordning/person:

Benny  95  89  77  81  88  84  81
Mats    93  99  88  75  82

PS. Av tjoget mörtar följde ingen med hem, alla var slut. //Benny




Landning av första.




Sådan såg den ut. 95 cm.




Sedär, en Gädda.




En av Mats´s.




Drillmeister.




Lika bra att ta dem i par när man ändå är ute?




99 cm. Ett stort huvud o resten mer som en ål. 




En returnerad Gädda sprintar mot säkrare mark.





Mats är Ydres McGwyer. Han har många egna lösningar på problem. Ett exempel är när han fixerade bromsoken på den gamla Mercan med buntband...
Vad detta är tänkt att användas till vet endast Mats själv, om ens han...
Det är alltså en bred pensel på ett 5 meters metspö. Kanske han tänkte försöka måla en förbiflygande kråka eller nåt?



torsdag 3 april 2014

Gäddmete igen.

Denna torsdag smet jag från jobbet vid halv tre, svårt ansatt av fiskefeber. Har fortfarande kvar nåt tjog av de mörtar jag fått av Mats B. Fast det var nära att alla gått hädan fortare än tänkt var...

I söndags skulle jag byta vatten på dem och rullade ut avtappningsslangen från mörtbaljan i jordkällaren. det tar lite tid att tömma så jag gick och ställde mig vid vedklyven en stund.

45 minuter senare, JÄVLAR! Långa benet före, jodå, 40 mörtar ligger o kippar på bottnen i baljan. På med slangen och fyllt tryck. De såg ut att hämta sig bra i alla fall. Visade sig dock att det kolar vippen några varje dag, så det var nog inte så nyttigt trots allt...

Peter var förstås sugen på att hänga med, så jag förberedde båten och så stack vi ut. Jag var rätt kaxig och hade sagt att vi letar bara reda på ett juste stim med betesfisk, ankrar upp och sen är det läge.

Jodu! Inte en firre på lodet någonstans. Vi letade som fasen men hittade bara fisk nere på 20 meter och det nappade inte där vare sig på pimpel eller gäddmetet.

Nähä du, nu ger vi detta en liten chans vid en känd kant, får vi inget där så drar vi hem. Kallt som F var det också...

Såg faktiskt några betesfirrar och ankrade. Pimplade lite förstrött medans vi höll ett öga på våra flöten.
Rätt som det var försvann ett av mina. Väntade lite lagom och vevade sen fast en goding därnere på fyra meters djup.

Sedan hände det som är så vanligt vid fiske, det nappar på allt man har en kort stund för att plötsligt sluta tvärt.

Summa summarum: 77, 87, 89, 93, 96. Alla olekta. Alla lyckade returer, går fint när det är 5+ i vattnet.

En liten anekdot: När Peter fick sin 96:a, tog den med ett av mina tackel runt Peters lina. Det gick fint men trasslade förstås. Det tog nog 10-15 minuter att med gemensamma krafter trassla ut ett underbart flätlinetrassel, darrhänt av kyla. Kvar i vattnet var förstås mitt tackel med vidhängande 20 centimetersmört, simmandes runt och var inte direkt till nån hjälp, om man säger så.

När det äntligen var klart vevar jag in löslinan och säger halvt på skoj;
-Ska jag ta upp Gäddan som tagit min Mört också?
-Ja gör du det, sa Peter, varpå jag halar in min största för dagen, 93 cm, fet o fin. Tippar på drygt 5,5.
Så det kan gå  :-)
//Benny


Välkommen ombord!




87 cm.




89 cm.




Peter slår en drill.




Denna satt i andra änden, 96 cm.




93 cm, och dagens fetaste.



.