fredag 26 juli 2013

Abborrfiske på Spiksjön.

Var med arbetskamraten Asmin på Spiksjön i kväll. Vi lånar en Linder Fishing med elmotor vilket går fin-fint då sjön är relativt liten. Den håller trots detta gott om grov Abborre och även gott om Gädda, men då mer i normalstorlek för denna typ av sjö.

Hade med agnmört, mask och jiggspön. Började med en Gädda i tvåkilosklassen, kul på lätta grejer. Sen blev det blandat Abborre av fin kaliber och smågäddor. Totalt 6-7 Gäddor och ett tjugofemtal Borrar. Största Abborren 37 cm, en grann fisk i god kondition. Allt retur förutom två små Gäddor och en trehektos Abborre som alla fick bonkas.

Har mekat Norgebåt som en tok i en vecka nu, men nu börjar det likna nåt. Kvar är snurrplattor på stolarna och lite eldragning. Plus transportspöhållare. Och knapar. Och draggrulle...  //Benny



Kvällens första firre.




Dagens normalsize.




Asmins bautagädda.




Han fick Abborre också.




Usel bild på fin fisk. Min 37:a.




Hinken innehåller översta lagret bottenfärg i flagor. Det gick att skrapa bort, nästa lager fick jag slipa med padda. Det var jobbigt vill jag lova...




Ny bottenfärg, rubbad o vaxad, dekaler och det rostfria på plats.




.

måndag 22 juli 2013

Meka Norgebåt.

I denna grymma värme står man alltså och grejar med den gamla Örnviken som vi har till Norge, Öresund etc. Tanken är att utrusta den för trolling i Vättern så småningom.

Det började förra året med golvbyte. Sen har vi haft den i sjön några gånger och nu inför stundande Norgesafari är det dags för lite meck. Relingar och "targabåge".  Länspump, stolar, ellåda med plats för ekolodsskärmen plus lite spöhållare.

Utvändigt är det att skrapa av de tjocka lagren av bottenfärg som vi inte behöver då det är en trailerbåt som bor i garage när den inte används. Ska även försöka putsa till den ganska matta gelcoaten på skrov och reling.

Kommit en bit på väg de senaste tre dagarna. Mer bilder kommer. //Benny




Relingsrör på plats.




Kragar mynningen på spöhållare.




Kryssbuttspinne




Targan klar o provmonterad. Fästen för lanterna och strålkastare på undre röret syns ej i bild.



Slit och släp.




Måste bara kasta in en bild på min första tävlingshäst, Curry. Han är 26 år nu och still going strong som synes. Lite småfet, men vem är inte det?



.

söndag 21 juli 2013

Mera Abborre

Långssjön, mete med Mört och jiggfiske.

Efter en lång dag i värmen med rörbockning och svetsning på norgebåten, kändes som det var läge att sticka ner till sjön en sväng på kvällskvisten

Det är ju själva fan vad det ska blåsa jämt! Nordlig vind, ganska stark. Men det gick att ankra i alla fall. Två mindre Gäddor och ett knappt tiotal Abborrar i storlek från 200 till 300 gram ungefär. Retur på allt.

I morgon blir det mer båtjobb med lite bilder. //Benny



Sommarslank.



.

fredag 19 juli 2013

Semesterfiske på Sveriges framsida.

Första semesterveckan avklarad. Fem härliga dagar nere hos morsan strax utanför Grebbestad. Släpade med Lindern ner utifall att...

Soligt och varmt, men tyvärr väldigt blåsigt, vilket försvårade fisket. Nu var inte fiske primärsyftet med resan så det gjorde egentligen inte så mycket.

På tisdagen var det lite lugnare och vi for till Gullmarsfjorden, närmare bestämt Holma. Hade laddat med sill och råräka. började ute på 30-35 meter med endast ett napp som resultat. Testade även utmed berget strax söder om "Havsforskningshuset" på St Bornö. Klippig botten och en gast ovan vid havsmete gjorde att vi strax fick lägga ner det fisket. Say no more...

Drog oss in på grundare vatten och fick fina bottennappsfria drifter. Fem hyfsade Skrubbskäddor, med 37 cm i topp och ett par handflatestora Sandisar blev det där.

Ner till sydspetsen St Bornö, några mindre Torskar och sen vidare upp längs sundet mellan Bornöarna. Ganska dött tills vi hittade en liten fläck med mängder av Torsk i storlekarna mellan 35-45 cm.

Om jag är rätt ute är Torsken helt fredad i Gullmarn, varför till min gasts stora fasa all fisk returnerades. Vi lade ner efter 6-7 st vardera, ingen mening att joja småtorsk trots att det är kul när de klipper på, särskilt på våra lätta grejor.

Nedanför de vrålbranta klipporna på västra sidan av St Bornö avslutade vi med ytterligare lite Torsk, denna gång i miniformat. En liten Gylta eller Snultra kom upp, men jag kunde inte artbestämma den.


Onsdagen var det Makrillmete bland öarna norr om Grebbestad, men det gick sjö som inte min båt är byggd för så det blev en ganska rumphuggen historia. Två mindre Makrillar och en Vitling på runt 25 cm var allt innan vi drog oss hemåt till en betydligt mer samarbetsvillig burk med öl. //Benny




Dick med 35:a Skrubba.




Ekipaget utanför mor´s hus på Bohusläns klippor.



.

torsdag 11 juli 2013

Minn Kota I-pilot V2

Premiär för den frontmonterade elmotorn. Funkade kanon. Installationen i fören på Linder 400:an blev bra, sitter stadigt och förhållandevis ur vägen så att säga.

Är väl inte hyperimpad av precisionen i ankringsfunktionen, men smidigt var det ju...

Mats B och jag var på Långsjön och frestade Abborrarna med lite gummi. Det nappad väldigt bra för att vara denna sjö som vanligtvis går under epitetet "Döa Havet".

Ett drygt femtontal Abborrar i bra storlek fick vi,  med en topp på 40 cm. (Balansare). Mats ville ha några till röken, så vi behöll därför några i lämplig size.

Många av fiskarna idag låg kring 250-350 gram, med ett par kring halvkilot, endast en pyttis som jag lyckades häkta under hakan med min balanspirk.

Tre Gäddor i mindre format fick åka hiss, min tog även den på balans. Svart 10 grams dubbelsvans var favoriten idag annars.

Ursäkta de usla bilderna, min Ixus 50 från 2005 är efter trogen tjänst i ur o skur troligen strax redo att möta sin skapare. Måste väl köpa en ny innan Norge antar jag. Kommer precis perfekt, lämnade in bilen på verkstaden för en timme sedan för byte av skivor och ok bak, snyft... //Benny



Gädd-Mats & Abborr-Benny



Abborr-Benny med en 40:a.




Gädd-Mats med en 40:a, ok då liite längre var den nog.




.

söndag 7 juli 2013

Abborre med variation.

En liten kvällstur på Rundsjön. Ganska trögt trots "på pappret" goda förutsättningar med lagom vind och solsken. Inget på grunden så jag åkte till ett gammalt favoritställe, en kant ganska nära land som sluttar kraftigt från fem ner till tretton meter.

Fick fiskar runt 250 gram både på pimpel och mete med småmört här. Bara enstaka dock. For vidare till ett ställe jag provat någon enstaka gång tidigare, undervattens ås i förlängningen på en liten ö. Några pill på pimplet och en på jigg. Sen fick det vara bra för idag. //Benny


Undrar var de här håller till på vintern? Inte där jag  pimplar i alla fall...




Vacker fisk på twintail 10 gr huvud. Tog "on the drop" förstås...



.

Nytt PB

En underbar dag avslutades med ett fiskepass på hemmasjön,
inget märkvärdigt fiske, men Maggan fick iallafall nytt PB på gädda!
//Dan

Imponerande best

lördag 6 juli 2013

Jag tror jag är kär!!!

Kram älskling.


Peter, Christer o Benny till Tibro och Olssons fiske. Vi köpte lite blandat godis till Norge, Christer fann ett fint Shimano-spö på rea. Peter köpte sin vana trogen nåt kilo jiggar och jag en ny elmotor och en Cardinal Sorön STX 60. En mycket prisvärd rullserie jag har två mindre modeller av förut. Denna ska vara till haspelfisket i havet, tar 315 meter 0,20 flät.

Abu har väldigt konstiga beteckningar på sina rullar, denna 60:a motsvarar en ordinär 4000 ungefär...
Köpte även en bensin-handvärmare som vid uppackning visade sig vara begagnad... nåt pucko har antagligen lämnat tillbaks den utan att tala om att den var använd, ingen instruktion kvar heller. Peter köpte en han också men den var som den skulle.

Ja, ja, vi köpte väl några grejer till, om det nu ska vara så noga. Får mig att tänka på fiskarens aftonbön:
- Gode Gud, när jag dör, låt inte min fru sälja mina fiskegrejer för de pengar jag sagt henne att jag köpt dem för...  //Benny



Lite tidiga som vanligt.




Vår fångst.



.

torsdag 4 juli 2013

Inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten!

Det är en gammal bra devis som jag inte höll mig till idag. Slutade en timme tidigare idag, stack hem o hämtade båt, betesfisk och mask. Spöna var riggade och klara.

-Ring till grannen o fråga om han vill ha några Abborrar, sade jag till frun när jag åkte.
-Om du inte får några då?
-Pah! Det är nog ingen risk, svarade jag med senaste lördagens fina abborrfiske färskt i minne.

Jodu, är man korkad får man stå sitt kast. Kom till sjön, den ligger som en spegel och värmen är tryckande.
Definitivt åska i luften, hoppas inte det brakar löst när jag är mitt ute på sjön bara. Stack till ett av de bra ställena, ett grund, fem meter under ytan. Där brukar alltid Abborren jaga på sommaren.

Inte ett pet! Flyttade till nästa ställe och lyckades efter mycken lock o pock lura upp två Abborrar i mindre format. Hade inte räckt till grannens katt ens. Om han nu hade haft nån...

Ytan låg alldeles blank som en spegel, inte ett vak, inte en slända, inga fåglar syntes, till o med måsarna höll till på land. Ekolodet helt tomt. Spöklik stämning, snacka om dödens väntrum...

Efter två timmars fruktlöst metande, pimplande och jiggande fann jag mig till sist i detta nesliga nederlag och slokörad for jag hem och begick harakiri genom att i en gigantisk knottsvärm rigga två mullvadsfällor.

Blodfattig som ett sämskinn tröstar jag mig nu med den stundande resan till Olssons fiske i Tibro. Där kommer jag att köpa mig lycklig igen. Eller hur! //Benny




Dött nu.




Snart dött!




.