lördag 30 juni 2012

Km i Abborrmete

Ikväll var det alltså metetävling på Sommen. Detta var min första fisketävling vad jag kan minnas. Har inte fiskat jättemycket på Sommen. Har några ställen på östra stranden som jag känner till ganska bra. När vi kom ut på sjön kan vi konstatera att det blåste illa från väster vilket gjorde att jag sökte mig till lä. Där har jag aldrig fiskat förr. Kul att testa nya ställen.

Fick 840 gram, tre stekisar, resten smått. Var ensam till invägningen kl 21 och åkte hem tio över så jag vet inte hur det gick. Men jag kanske vann på WO? De andra måste väl vara diskade?  ;-)

Inga bilder idag.


.

fredag 29 juni 2012

Göstrolling

Igår, torsdag var det dags för nåt som jag inte gjort på länge. Trolla gös. Mats var med och vi körde med pulkan med tre spön och en spöparavan på högersidan. Två av spöna hade en typ kuusamoparavan för att dra ner vobblern lite extra.

Vädret var helt lugnt och väldigt varmt första timmen, sen blåste det upp och blev avsevärt kallare. Jag var väldigt glad att jag inte lämnade jackan i bilen som jag först tänkte göra...

Vid en skarp vändning löste klämman på ett av Mats spön och han kunde efter en stund landa en Gädda på dryga 2,5 kilo. Grattis till den Mats :-)

Efter ytterligare ett par timmars idogt körande nappade det ånyo hos Mats, en liten Gös på kanske 30 cm.

På hemtrollingen hade han ett napp till som inte tog riktigt.
-Vänta, den kommer tillbaks sade jag.
Rätt som det suger det till ordentligt och Mats kan drilla en tung fisk en stund innan det lättar i spöt.
-Jäklar! Den släppte. Eller? Några vevtag senare lyfter han in en 25 centimetersgös, illa sargad. Troligen tagen av en skaplig Gädda av tandmärkena att döma.

Tre små Gösar och en Gädda blev det alltså till Mats. Jag var ju guide och valde bort att det skulle nappa på mina spön... Nähä, det var det ingen som trodde på...

Jag har hört att frimärkssamling är en rolig hobby. Man kanske skulle börja med det istället för fiske? Eller kanske knyppling?



Ahh, det är en fin Gös




Nähä, en Gäddjä-el.




Illa sargad Gösunge.




Dagens storlek...




.

söndag 24 juni 2012

Abborrmete utan bilder.

Mete med småmört och balanspirkande var dagens övning. Ligger lite lågt annars just nu med fisket, var en sväng o jiggade Gös igår men bommade helt, inte ett pet. Även idag var det trögt, fick några på båda fiskemetoderna men inget stort. Hittade mina gamla betesstim igen, har ett ställe där de finns nästan jämt. Småabborre fanns det gott om under stimmen, men det var ju inte dem jag var ute efter idag.

Nya tag en annan dag...



.

söndag 17 juni 2012

En hundraklubbare till Peter.

Gädda och Abborre på menyn idag var det tänkt. Rundsjön. Mete med mört och jigg åt gäddorna och jigg o pimpel åt borrarna. Blåste perkele varför vi fick hålla oss någorlunda i lä.

Benny fick en enda liten Abborre på pimplet. Peter alltså en fin Gädda på prick 100 cm, 5200 gram på en liten abborrjigg. Peter fick ytterligare en Gädda, ca 1,5 kg.

När Peter drillade sin stora fisk, tog den med min pimpellina. Den gled längs med Peters haspellina och krokade slutligen fast med snappern som min hundrakronors Brumpirk satt i.
Jodå, helt rätt, det slutade med att pirken hakades ur snappern och gjorde det Brumpirkar är allra bäst på att göra: Dyka snabbt ner mot botten... Ajöss med den!



Stark Gädda, 5200 gr.




Returen av densamma.




.

lördag 16 juni 2012

Sara Spook

En favorit bland ytbetena. Länge sen jag fick en Abborre på den, men idag hände det. Var på Häradssjön för en kort kvällstur. Bara spinn och lättjerk. Sex mindre snipor och så Abborren på Saran då.

Var på Sommen och blankade igår. Gott väder men inte ett napp, fiskade efter borre även där, pimpel och jigg utan resultat. Både djupt o grunt, såg betesfisk och även en del fisk som såg större ut men inget intresse visades alltså för mina beten.


Ibland tar de visst vilken storlek som helst.




Mepps Aglia var bra ikväll.



.

onsdag 13 juni 2012

Maffig regnbåge ;-)

Gösmete i kväll. Helt kass. En Gädda på jigg, en liten Gös på mete.


Till o med två maffiga regnbågar...




En inte fullt lika maffig Gädda.




.

lördag 9 juni 2012

Ömsom vin, ömsom vatten.

Senaste gösfisket får väl betraktas som vin då. Idag var det desto mer av vatten. Dåligt fiske och stundom öste regnet ner.
-Ska du inte ha regnkläderna med sade frun.
-Äh, jag har paraflaxet om det kommer en skur. Jotack, det kom en skur. En väldigt lång sådan.

Vädret blev lite bättre framåt kvällningen, så dock ej fisket. Började med ett fint flötesdyk efter en knapp timme. Det var en grön banan. Slemmig dessutom som de är i lersjöar.

Två mindre Gösar på jigg, en på mete (1220gr) och tre ytterligare på den avslutande halvtimmens vertikalfiske.
Styrde istället kosan hemåt mot en utlovad rabarberpaj med vaniljsås. Bortskämd? Jag? Inte det minsta!



Lat. Slemmus Bananus.





.

torsdag 7 juni 2012

Gösmete på Nationaldagen.

Äntligen samanföll en ledig kväll och en hink levande Mört. Här skulle fiskas Gös! Tog med ett dussin pigga mörtar, några mindre men 5-6 st ganska bamsiga. Talade med en bekant jag mötte på sjön och han metade ganska grunt. Beslöt också jag att lägga mig grunt, åtminstone till att börja med.

Men allra först en drift vertikaljiggning. Hade ett bra hugg som följde med en meter innan den släppte. Ok, då är de här i alla fall.

Ankrade på en gammal favoritplats i en kant. Lerbotten. Lägger ut mina tre metspön och kastar sedan min vana trogen lite med jigg mellan flötena. Får en mindre Gös på jiggen och sen kommer första nappet på metet. Missar den självklart, en liten Gös troligen.

Jag kör med en trekrok under ryggfenan på Mörten och kanske är det därför jag missar rätt många napp. Vill dock inte ha fler krokar då det är tillräckligt många Gösar som det är som sitter djupt och är svåra att returnera, speciellt de lite större.

Nappade på ganska bra, fick totalt sju på mete, en på vertikal o två på kastjigg. Största var på 74 cm, tippar vikten till 3,6 nånting, den satt perfekt och stack som ett skott ner mot botten vid returneringen. Då känns det bra!

Lika bra gick det inte med 68-centimetaren som blev kvällens näst största, när jag krokade loss den såg det jättefint ut, skulle bara mäta den och sen tillbaks. Då fick jag se att det droppade blod i en strid ström ner på min ena fot... vad nu?
Vänder på fisken och ser att den är helt röd på hela andra sidan, det bara pissade blod. Inget att göra, bonk! 2950 vägde den i alla fall. Den och en 1850 grammare (det är enligt mitt tycke den perfekta matgösstorleken) fick följa med hem.

Blev av förståeliga skäl inget med flyttandet ut till djupare vatten. Det nappade med jämna mellanrum mest hela tiden. Missade fler än jag fick, metade till slut på döda mört, men det nappade på dem också. Sista nappet var en riktig långtradare som gick säkert 15-20 meter innan flötet kom upp igen o den bamsiga döda mörten var stulen. Väntade så länge just för att det var en så stor mört. Hjälpte ju föga...
De lite bättre fiskarna stångade på bra, de verkar pigga nu!
Gav mersmak, nu blir det att meta mer betesmört inför helgen, bara vädret är oss nådigt?



Flötena ute, spelet kan börja.




Jiggös.




74 cm.




Granning, vikt o längd okänd.




Vertikalgös.







.

fredag 1 juni 2012

Buffelpinkat Stäppgräs.

Varit på tjänsteresa i Polen ett par dagar. Senaste blogginlägget handlade om underbart väder med värme och sol. Väl hemkommen kan man bara konstatera att vädret i vårt avlånga land är högst växlande. Duggregn och 4 grader varmt. Nice... Hörde på radion om de stackarna lite längre norrut som fått 20 cm snö!! I juni... grattis.

Själva jobbdelen av resan gick utmärkt och det får man även säga om de få timmarna fritid som blev till övers. Lyckades hitta en liten fiskebutik, så fullknökad med grejer så man fick nästan gå sidledes därinne.

Massa märken som man aldrig hört talas om, men plötsligt fick jag span på en låda gösmördare (Relax Twister 4") i ett hörn. Damen bakom disken kunde inte ett ord engelska så lite tolkhjälp fick införskaffas.

Konstaterade dock snart att gummit inte var så billigt så det var intressant att släpa hem mer till de modiga kilon som redan finns därhemma...

Kanske jigghuvuden då? Jodå, det kom strax fram ett par lådor av det också. Kamatsu, en gammal favorit som enligt mig inte står Gamakatsu efter i kvalitét.

Wow! Kolla! 35 grammare med 5/0:or. Fanns inte så många kvar, köpte rubbet. Ett par handfullar lättare huvuden slank också med.

Och titta där! Pilkar i alla upptänkliga storlekar o färger. Tre fick syna påsens insida. Stapplade utfattigt från butiken, 130 spänn svider verkligen i plånboken.  ;-)

Kommer ångra mig lång tid framöver att jag inte köpte mer... det gäller även den typiskt Polska vodkan Zubrowka, den med grässtrå´t ni vet. 90:- för en liter kan man leva med, eller hur?





Hårdvaluta




Den blå väger 250 gram.




Ser du grässtrået?




.